Soodapuhallus – mitä se on?

Soodapuhallus on hellävarainen ja tehokas pintakäsittelymenetelmä, jonka avulla puhdistettavasta kappaleesta voidaan poistaa esimerkiksi rasvaa, likaa, maalia ja vanhoja suojauspinnoitteita vahingoittamatta kappaleen pintaa. Euran Urakointipalvelu tarjoaa ammattitaitoiset soodapuhalluksen palvelut.

Soodapuhallus suoritetaan työhön erityisesti suunnitelulla painepuhalluslaitteistolla. Puhallusaineena käytetään natriumvetykarbonaattia (NaHCo3) eli ruokasoodaa (E 500). Soodapuhallustyö voidaan suorittaa joko kuivana tai märkänä.

Miten soodapuhallus toimii?

Pintakäsittelyssä
Pintakäsittelymenetelmänä soodapuhallus poikkeaa perinteisestä, hiovista puhallusmenetelmistä. Painepuhalletun soodajauheen rakenne hajoaa osuessaan puhdistettavaan pintaan. Hajotessaan rakeiden synnyttämä energia irrottaa kappaleesta halutut epäpuhtaudet. Tämä mahdollistaa menetelmän käytön myös sellaisissa kohteissa, joissa perinteinen pintaa kuluttava hiominen ei ole mahdollista.

Esimerkiksi alumiini, ruostumaton teräs, tiili, kivi, lasi, lasikuitu, puu ja muovit soveltuvat hyvin soodapuhalluksella puhdistettaviksi kohteiksi. Samoin erilaista tarkkuutta vaativat komponentit kuten moottorien ja vaihteistojen osat, laakerit, tiivisteet ja hydrauliset sylinterit voidaan käsitellä soodapuhaltamalla. Soodapuhalluksessa puhallettava pinta ei myöskään kuumene, joten se sopii hyvin metallien puhdistamiseen ilman lämmön aiheuttamia muutoksia.

Soodapuhallus on turvallista

Turvallisuus
Soodajauhe ei pala, ja sitä voidaan turvallisesti käyttää puhdistustöihin myös liuotinteollisuudessa, mihin monet muut menetelmät eivät sovellu. Jauhe on myös myrkytöntä ja soveltuu erinomaisesti elintarviketeollisuudenkin käyttöön, esimerkiksi ruoanvalmistusastioiden puhdistamiseen.

Ympäristöystävällinen valinta

Ympäristö
Soodan käyttö on selkeä vaihtoehto perinteiselle pintakäsittelymenetelmille. Soodapuhallusmenetelmä on ympäristöystävällinen, hienovarainen, veteen liukeneva ja turvallinen luonnontuote. Se on myös useissa tapauksissa muita menetelmiä tehokkaampi vaihtoehto pintojen puhdistukseen.

Soodapuhalluksen ainutlaatuisuus tulee siinä, että sillä voidaan poistaa erilaisista materiaaleista melkein mitä tahansa pintakerroksia, jopa kerroksittain.

Soodapuhalluksella voidaan puhaltaa myös ohuita ja hauraita materiaaleja.

Soodapuhallus esimerkki ennen ja jälkeen

Soodapuhalluksen sovelluskohteita ovat esimerkiksi:

  • Autojen korinosat, moottorit, apulaitteet. Usein autoa ei tarvitse purkaa osiksi puhallusta varten ja metallin pinta ei lähde helposti ruostumaan puhalluksen jälkeen.
  • Soodapuhallus soveltuu hyvin myös lentokoneiden ja junien sekä niiden osien puhdistamiseen, soveltuu myös alumiinipinnoille.
  • Veneiden pohjista saadaan myrkkymaalit, levät sekä lakat pois itse puhallettavaa materiaalia vahingoittamatta. Sopii niin lasikuitu-, alumiini-, teräpinnoille kuin puupintoihinkin.
  • Soodapuhalluksella voidaan poistaa myös esimerkiksi grafiitteja toisen maalikerroksen päältä, vahingoittamatta itse alkuperäistä kerrosta.
  • Soodapuhallus soveltuu mainiosti myös entisöintiin poistamalla maalit ja lakat hauraistakin kohteista.
  • Liimat, palojäljet, homeet saadaan myös poistettua pinnoilta soodapuhalluksen avulla.

Soodapuhalluksen hinta on kilpailukykyinen käsimenetelmiä ja esimerkiksi hiekkapuhalluksen verrattuna, koska puhaltaminen on nopeaa ja hellävaraista, joten suojauksien ei tarvitse olla niin kattavia kuten hiekkapuhalluksessa. Ruokasooda on myös ympäristöystävällinen koska soodajäte on luontoon hajoava ja vesiliukoinen.

Kiinnostuistko soodapuhalluksesta?

Siirrä pintakäsittelytarpeesi luotettavan ja kokeneen ammattilaisen haltuun. Suoritamme työt aina hyvien laatustandardien mukaisesti.

Ota yhteyttä ja pyydä tarjous!