Mitä on kuivajääpuhdistus

Kuivajääpuhdistus on vallankumouksellinen puhallusmenetelmä jossa kuivajääpelletit korvaavat perinteiset puhallusmateriaalit, kuten hiekan, veden, lasin tai muovin. Kuivajääpuhdistus ei aiheuta toissijaista jätettä kuten perinteisistä puhallusmenetelmistä. Kuivajääpuhallus ei tuota luontoon jätteitä ja se vähentää kemikaalien sekä veden käyttöä.

Kuivajääpuhalluksessa irtoaa vain pinnoilla ollut jäte / lika, joka on yleensä helppo lakaista tai imuroida pois. Prosessi on kuiva ja se ei johda sähköä. Siitä johtuen menetelmä on sopiva, kun puhdistetaan sähkökomponentteja tai sähkömoottoreita. Kuivajääpuhdistuksessa ei käytetä mitään kemikaaleja taikka pesuaineita ja sitä voi tehdä niin sisällä kuin ulkonakin, niin kesäisin kuin talvisinkin.

Mitä on kuivajää?

Kuivajääpuhdistuksessa käytettävä hiilihappojää on hiilidioksidia kiinteässä muodossa. Kuivajään lämpötila on -79 astetta. Kuivajää on hajuton, myrkytön ja palamaton. Hiilidioksidi on luonnollinen osa ilmakehää.

Miten kuivajääpuhdistus toimii?

Kuivajääpuhdistuksessa kuivajääpelletit kiihdytetään paineilmalla puhdistettavaan pintaan, jopa äänennopeudella. Puhdistustuloksiin päästään kolmella eri vaikutuksella:

1. Kineettinen vaikutus
Kun kuivajääpellettejä puhalletaan puhdistettavaan pintaan äänennopeudella, pinta murtuu ja heikkenee.

2. Lämpövaikutus
Pellettien alhainen lämpötila tekee päällysteeseen halkeamia ja tekee siitä hauraan ja sen seurauksena vähentää päällysteen ja alla olevan pinnan ”liimausta”. Tämä mahdollistaa kuivajään tunkeutumisen päällysteeseen.

3. Räjähtävä vaikutus / Sublimoituminen
Kuivajää tunkeutuu päällysteeseen ja sublimoituu saman tien (suoraan kiinteästä höyryksi). Tämä johtaa 700 kertaiseen tilavuuden kasvuun, jolla on räjähtävä vaikutus joka nostaa päällysteen pois pinnalta.

Kuivajääpuhdistus, esimerkkikuvat ennen ja jälkeen

Kuivajääpuhdistus ja sen käyttökohteet

Kuivajäällä voi puhdistaa esimerkiksi:

  • Ajoneuvojen korit, moottorit, vanteet sekä sisusta
  • Veneiden pohjat, kansirakenteet, pressut / kuomut, moottorit sekä sisustat ja verhoilut
  • Vahinkosaneeraukset (palo-ja savuvahingot, kosteus- ja homevauriot, hajunpoistot ja allergiat
  • Voimalaitoksien sähköpääkeskukset, sähkölaitteet, moottorit, aurinkopaneelit
  • Rakentaminen: muottien puhdistus, ikkunoiden ja ovenkarmien likaantumat, sementti- ja liimajäämien poisto, kulkuväylien laattojen puhdistukset

Kuivajääpuhdistus soveltuu hyvin rasvaan, öljyyn, homeisiin, kalkkiin, maaliin, liimoihin sekä esimerkiksi painoväreihin ja betoni- ja hitsausroiskeisiin.

Kuivajääpuhdistus soveltuu myös herkille pinnoille

Kuivajää ei hio pintoja vaan perustuu lämpöshokkiin, joten se soveltuu myös herkimmille pinnoille kuten lasille, tekstiileille sekä sähkölaitteille ja -johdoille.

Kuivajääpuhdistus sopii erinomaisesti myös elintarviketeollisuuden siivouksiin koska kuivajää on samalla myös erinomainen desinfiointimenetelmä. Koska hiilidioksidijää on -79 astetta, se poistaa lähes kaikki bakteerit ja kasvustot pinnoilta.

Kuivajääpuhdistuksessa puhallettavan jään iskuvoimaa saadaan säädettyä kohteen ja tarpeen mukaan samalla laitteella, joten jääpuhalluksesta saadaan myös erittäin hellävarainen.

Kustannustehokas puhdistusmenetelmä

Kuivajääpuhdistus on hinnaltaan kilpailukykyinen koska se on tehokasta ajallisesti sekä kohteet eivät vaadi isoja valmistustöitä taikka puhalluksen jälkeisiä huuhteluja / jälkikuivaamisia.

Kiinnostuitko kuivajääpuhdistuksesta?

Ota yhteyttä ja kysy lisää »

Muita palvelujamme: Elintarvikehygienia | Soodapuhallus