Soodapuhallus – mitä se on?

Soodapuhallus on hellävarainen ja tehokas menetelmä pintojen puhdistamiseen. Soodapuhallus poistaa kappaleesta mm. lian, rasvan, maalin ja vanhat suojauspinnoitteet vahingoittamatta itse kappaleen pintaa. Euran Urakointipalvelu tarjoaa ammattitaitoiset soodapuhalluspalvelut.

Soodapuhallus toteutetaan siihen tarkoitetulla painepuhalluslaitteistolla. Nimensä mukaisesti soodapuhalluksessa käytetään puhallusaineena ainoastaan natriumvetykarbonaattia (NaHCo3) eli ruokasoodaa (E 500). Soodapuhallus voidaan toteuttaa niin kuivana kuin märkänäkin.

Miten soodapuhallus toimii?

Pintakäsittelyssä
Soodapuhallus eroaa perinteisistä hiovista puhallusmenetelmistä, koska se ei kuluta pintaa. Paineella puhalletun soodajauheen rakenne hajoaa sen osuessa puhallettavaan pintaan. Hajotessaan se vapauttaa energiaa, joka irrottaa puhdistettavasta pinnasta kaikki epäpuhtaudet. Koska menetelmässä ei tapahdu hiomista, voidaan sitä käyttää myös sellaisissa kohteissa, joissa pintaa kuluttava hiominen ei ole mahdollista.

Soodapuhallukseen hyvin soveltuvia materiaaleja ovat esimerkiksi alumiini, ruostumaton teräs, tiili, kivi, lasi, lasikuitu, puu ja muovit. Koska soodapuhallus ei vahingoita tai kuluta itse pintaa, voidaan sitä käyttää erilaisten tarkkuutta vaativien komponenttien puhdistamiseen. Tällaisia ovat mm. moottorien ja vaihteistojen osat, laakerit, tiivisteet ja hydrauliset sylinterit.

Soodapuhalluksessa puhallettava pinta ei myöskään kuumene, joten sillä voidaan puhdistaa erilaisia metalleja ilman, että tarvitsee pelätä puhdistuksessa aiheutuvan lämmön aiheuttamia muutoksia.

Myrkytön ja palamaton sooda on turvallinen puhdistusmenetelmä
Soodapuhallusta on turvallista käyttää myös liuotinteollisuudessa, johon monet menetelmät eivät sovellu, koska soodajaude ei pala. Jauhe on myös myrkytöntä, joten sitä voidaan käyttää erinomaisesti myös elintarviketeollisuudessa, esimerkiksi ruoanvalmistusastioiden puhdistamisessa.
Ympäristöystävällinen valinta
Soodapuhallus on varteenotettava vaihtoehto perinteiselle pintakäsittelymenetelmille. Sooda on ympäristöystävällinen, hellävarainen ja turvallinen luonnontuote, joka liukenee veteen. Se voittaa myös useissa tapauksissa muut menetelmät tehokkuudessa.

Soodapuhalluksen ainutlaatuisuus tulee siinä, että sillä voidaan poistaa erilaisista materiaaleista melkein mitä tahansa pintakerroksia, jopa kerroksittain.

Soodapuhalluksella voidaan puhaltaa myös ohuita ja hauraita materiaaleja.

Soodapuhallus esimerkki ennen ja jälkeen

Soodapuhalluksen sovelluskohteita ovat esimerkiksi:

  • Autojen korinosat, moottorit, apulaitteet. Usein autoa ei tarvitse purkaa osiksi puhallusta varten ja metallin pinta ei lähde helposti ruostumaan puhalluksen jälkeen.
  • Soodapuhallus soveltuu hyvin myös lentokoneiden ja junien sekä niiden osien puhdistamiseen, soveltuu myös alumiinipinnoille.
  • Veneiden pohjista saadaan myrkkymaalit, levät sekä lakat pois itse puhallettavaa materiaalia vahingoittamatta. Sopii niin lasikuitu-, alumiini-, teräpinnoille kuin puupintoihinkin.
  • Soodapuhalluksella voidaan poistaa myös esimerkiksi grafiitteja toisen maalikerroksen päältä, vahingoittamatta itse alkuperäistä kerrosta.
  • Soodapuhallus soveltuu mainiosti myös entisöintiin poistamalla maalit ja lakat hauraistakin kohteista.
  • Liimat, palojäljet, homeet saadaan myös poistettua pinnoilta soodapuhalluksen avulla.

Kustannustehokasta puhdistusta

Soodapuhalluksen hinta on kilpailukykyinen perinteisiin käsimenetelmiin ja esimerkiksi hiekkapuhallukseen verrattuna. Puhaltaminen on nopeaa ja hellävaraista, joten suojauksien ei tarvitse olla niin kattavia kuten hiekkapuhalluksessa. Ruokasooda on myös ympäristöystävällinen, koska soodajäte on luontoon hajoava ja vesiliukoinen.

Kiinnostuistko soodapuhalluksesta?

Siirrä pintakäsittelytarpeesi luotettavan ja kokeneen ammattilaisen haltuun. Suoritamme työt aina hyvien laatustandardien mukaisesti.

Ota yhteyttä ja pyydä tarjous »